Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2008 15:15 - Миражни разкази
Автор: inamay Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1369 Коментари: 6 Гласове:
0



/Продължение/

 

 



****** „Видях я....
Какво да правя сега? Тя обзе мислите и очите ми...
Отидох при нея, чу ме и отвори вратата... понечих да вляза, тя попита:
„Какво те води насам.... среднощ е?”
Отговорих: „Съжалявам... моята любов ме води!”, тя се усмихна...
Продължих: „А твоят глас звучи в душата ми....”, тя отговори:
„Идваш отдалеч, моя любов, сама съм...”
Казах й: „Още една безсънна нощ за мен, един твой поздрав, само да те видя не ми стига, искам те до мен, кралице моя... и в лъжите ме не бива...”  (*)

Не можеше да го напусне тази музика, а той не можеше да се помръдне, хипнотизирано опиянен от немите очи пред него...
„Някъде в пределите на моята, населена с туареги страна, - чу своя глас в тъмнината да разказва, - се простирала долината на светещите камъни... Блестели само някои, не всички. Населявали я змии, които скачали толкова високо, че достигали до гърбицата на камила. Денем змиите спели под светещите камъни, но вечер се събуждали, нападали замръкналите в долината. И въпреки опасността, нощем тя ставала убежище на мъже, решени да съберат всички светещи камъни. Изплашени от пъргавината на змиите и със стремежа да запазят живота си, мъжете яздели прави и посипвали светещите камъни с прах от въглени. Обратно се връщали едва по светлото на следващия ден, за да съберат белязаните си съкровища.
Но съкровища имало не само в долината... Има и дворци, които очите обхождат, желанията и страстите да имаш разкош – надхвърлят, а ръцете не могат да обемат... Има дворци – толкова красиви... неръкотворни... Има дворци, в земите, населени от туарегите, където дърветата раждат скъпоценни камъни, вместо плодове. Дворци, покрити с яспис, кедър и сапфири. В тези дворци живеят жени – по-красиви от музите. За красавиците разкошът не е достатъчен, защото е пред очите им. Тези жени застават на покрива на двореца и пеят, пеят, приканват с песни уморените пътници да влязат, за утолят жаждата си, да напълнят сетивата с разкош.
Досега човешки крак не е стъпвал там. Говорят, че подведен от съблазънта, пътникът може да влезе...  но веднъж озовал се зад стените, той откривал, че пленителния мираж се отдалечава.... всяка следваща крачка не го приближава към спокойствието и красотата, а напротив, кара го да върви, изнурен, отпаднал, но следващ пътеката на страстите, която си е начертал...”
Само тъмнината му попречи да види как змията кротко прилегна в нозете му. Сигурно го бе погледнала преди това, за да  благодари за приказката...  
****** Развиделяваше навярно, защото в този краен свят, се проявиха очертания. Ръце - моите, помисли си. Купчинка някаква, опипа я - мека, тюрбанът. Стена насреща - скала навярно. Поразмърда се, изправи се, главата му опря в таван. Все повече наоколо му просветляваше. Взе тюрбана, изтръска го от тежестта на пясъка и се огледа за източника на тъй мъгливите лъчи… Очите му се впериха в земята. Едва забележима, виеща се като спирала следа. Той тръгна по нея. Тъмнината се отваряше, попиваше в стените, криеше се в ъгълчета, из пукнатините на скалите. Следата беше вече много видима. Той знаеше, че скоро ще излезе също като нея. Вътре в себе си й благодареше… Още няколко крачки и стената свършваше в отворен ъгъл. Наведе се, таванът се снишаваше. Пропълзя и… Затвори очи инстинктивно, с длан. Толкова светло можеше да бъде само, ако пред него е ден и той изведнъж се е оказал в него. Първото нещо, което поиска да види е накъде е отишла онази спираловидна следа. Опашката й се губеше отляво на мястото. Скоро най-близката дюна щеше да направи своята поредна крачка и да покрие завинаги онзи миражен спомен. Дали?!...
Огледа се. Знаеше, че търси своя верен приятел, с когото сироко ги раздели. Не вярваше, че може родното му място да не може да го приюти. Зад нощното убежище се издигаше сърповидна скала. По-скоро приличаше на размит, полуразрушен детски пясъчен строеж, но много по-голям, от онези, които правеха като деца, когато стигнеха оазис. В извивката се люшкаше червен пискюл. Над него най-невъзмутимо си преживяше Есхил. Извика го по име. Той извърна глава и погледите им, излъчващи победа над природата и радост от този миг, се срещнаха. Слънцето беше възседнало върха на невисока дюна и сипеше заедно с песъчинките горещите си лъчи. Време беше да тръгват. Преди бурята се бяха запътили от Маракеш за Загора. За седлото на камилата мехът с вода не бе помръднал. Щеше да му стигне. А после, знаеше един бербер, който можеше да му продаде вода…  
****** Яздеше часове и търсеше с поглед в нещо да се хване. Той се заби в горещите, почти прокапали скали отляво. А после бавно прекоси нажежената земна осанка и се завърна в себе си... „Никога не я търси любовта, защото, когато я търсиш, тя се крие. Тя, ако иска, ще те намери...” Думите на неговата баба се държаха в паметта и се разрастваха по мисълта... “Има определено време и то ще дойде, както идва пролетта. Пролетта е едно състояние на всичко живо в страната, откъдето идвам, сине, едно събуждане след дълъг сън и радостта се изразява в буйния цъфтеж и с волността от песните на птиците. Понякога зимата е топла и ти се радваш, тръгваш да си търсиш пролетта. Разлистваш се, разтваряш цветовете, като вишнево дръвче. Но скоро зимата показва истинското си лице и ти замръзваш. Разбираш, че пролетта, която си открил е една илюзия, заблуда, лъжлива пролет посред зима. Тъй ще прекараш после лятото напразно – без плодородие и в самота. Любовта не се търси. Любовта, ако иска, ще те намери точно, когато не я очакваш, внезапно. Тя е като пролетта – понякога закъснява, но винаги знаеш, че ще дойде. Отваряш сутринта прозореца и те посреща бялото лице на цъфнало дърво, изпълнило с живот надеждата си, вярата, че ще посрещне обичта и ще дочака пролет… И когато любовта си отива трябва да си смел. Сърцето ти трябва да е изпълнено с търпение и сила. Тогава осъзнаваш, че всъщност не искаш тя да си замине, че тя тръгва така лесно, както лесно и внезапно те е сполетяла. Но разбираш, че трябва да понесеш болката, която тя ти оставя след себе си… Това се казва да живееш…”
В далечината се забелязаха първите къщи на града. Сърцето му се сви от болка. “Това се казва да живееш…”

---------
*  Непретендиращ  съвсем за точност превод на песента "Tzazae" на Cheb Mami.  


Тагове:   Миражни,


Гласувай:
0



1. анонимен - Привет , Ина ,
21.10.2008 16:05
изчетох двата ти постинга със затаен дъх .
Благодаря ти за немиражните послания !
Много силно и трогващо !!!
цитирай
2. inamay - vishnichka
21.10.2008 17:00
Здравей, Виши! Да, има и малко "риалити" сред пясъците и миражите... колкото, за да се връщам да усещам...
Поздрави! :))) Благодаря ти!
цитирай
3. iliada1 - Ина !!!
23.10.2008 12:30
Какъв невероятен разказвач си ! Попаднах в един
вълшебен свят ,наситен с много спомени видения ,образи -нещо невероятно ,което ме кара на мисля ,че съм унесена в прекрасен сън!
Поклон пред таланта ти !:)
цитирай
4. inamay - iliada1
23.10.2008 12:48
А аз ще ти благодаря сега с един букет с усмивки, тук-там с червени плодчета калина, с дъбови листа, с близначета по тях от дечицата им жълъдчета, с изсъхнали коси треви, развявани преди от вятъра, завързани с обикновената връвчица на моето приятелството!

Най-хубав ден, Илианка! :)))
цитирай
5. iliada - Ина!
26.10.2008 10:13
Това направо си е жим натюрморт !Направо есенен !Ще опитам да ти покажа как си го представям! Просто ми трябва време! Благодаря ти !:)
цитирай
6. inamay - iliada
26.10.2008 15:24
Аз си събрах този букет от алеите наоколо, помежду блоковете... Знаеш как много хора, вероятно поради липсата на възможност да са често сред природа, опитват да създават нея в умален вид, за себе си първоначално, а после и за нас, минаващите...
Със сигурност ще го пресъздадеш по усещането ти отвътре! Поздрав, приятелче! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inamay
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1097146
Постинги: 541
Коментари: 4142
Гласове: 20076
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930